Alegerea unui pat nou pentru cel mic

patuturiLa majoritatea patuturilor destinate bebelusilor scrie in manualul de utilizare ca acestea pot fi folosite incepand cu prima zi de viata si pana la varsta de 5 ani, si totusi, unii parinti se grabesc sa cumpere un pat nou de copii pentru primul nascut, atunci cand se pregatesc de venirea pe lume a unui bebelus pentru a ceda patutul celui mai tanar membru al familiei.
Continuarea

Cauzele şi Rezolvarea pentru Lipsa poftei de Mâncare la Copii

apetitmancareÎn primul an de viaţă, bebeluşii plâng şi ţipă atunci când le este foame, fie zi sau noapte. Aparent fără niciun motiv, între 1 şi 6 ani, copiii îşi schimbă tabieturile alimentare şi încep să refuze total sau parţial alimentele pe care anterior le consumau cu plăcere: ou fiert, piureu de fructe sau de legume, lapte, ficăţel de pasăre etc.

Lipsa poftei de mâncare reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinţi. Cu toate acestea, medicii specialişti susţin că lipsa poftei de mâncare este un proces normal, pe măsură ce bebeluşul creşte.

Spre deosebire de primul an de viaţă, când micuţul îşi triplează greutatea de la naştere o dată ajuns la 12 luni, între 1 şi 6 ani ritmul este mai scăzut, iar creşterea în greutate şi înălţime se diminuează treptat, motiv pentru care nevoile nutritive ale copilului sunt mai reduse.

Posibile cauze pentru lipsa poftei de mâncare a copilului
De la o simplă indispoziţie de moment, până la faptul că micuţului nu îi place felul de mâncare oferit, lipsa apetitului poate fi cauzată de o mulţime de alţi factori. Între unu şi trei ani, copilul testează alimente diverse, începe să deosebească gustul dulce, de acru, sărat de amar şi apar preferinţele culinare.
De asemenea, pentru a mânca un aliment nou sau unul deja cunoscut, copilul trebuie să aibă o anumită dispoziţie sufletească şi chiar o motivaţie că să vină la masă.

În timp ce unele feluri de mâncare îi trezesc amintiri plăcute, datorită gustului, mirosului, aspectului, dar şi cadrului în care a luat masa, există câteva ingrediente cu gust pregnant sau consistenţă neplăcută care îl determină pe copil să respingă acea grupă de alimente.

De exemplu, un copil mofturos va refuza spanacul, leuşteanul şi verdeţurile în general şi e posibil să strâmbe din nas atunci când vede ceapa în salată. Iar bebeluşul care adoră orezul cu lapte, poate refuza total grişul cu lapte pentru simplul fapt că are un gust diferit şi o consistenţă altfel.

Dar aceste mici obstacole nu sunt motive de îngrijorare, atâta timp cât copilul este vioi şi sănătos, iar mama dă dovadă de simt practic în bucătărie astfel încât hrana gătită să fie pe gustul puiului ei.

Dacă totuşi mâncarea preparată este în continuare refuzată de cel mic, părinţii trebuie să manifeste înţelegere şi să nu îl forţeze pe copil să mănânce un preparat care nu îi place. Sau cel puţin să abandoneze pe moment ideea de a-l hrăni cu acel aliment. În caz contrar, micuţul va dezvolta un sentiment de frustare şi înverşunare şi va respinge şi alte alimente.

Cum îţi dai seama că lipsa poftei de mâncare este o problemă reală
Dacă nu apar probleme medicale, iar nivelul de energie al copilului este cuprins în limite normale, nu ai de ce să îţi faci griji. Dar, pentru orice eventualitate, o vizită la medicul pediatru nu strică niciodată, mai ales dacă:

  • micuţul tău a scăzut în greutate
  • copilul refuză frecvent mâncarea sau vomită imediat după masă
  • copilul are diverse semne de boală, precum febră, diaree etc.

În oricare dintre aceste situaţii nu este recomandat să îi administrezi copilului tratament fără consultaţie sau vitamine cumpărate din farmacie (poţi cădea în capcană şi să îţi transformi micuţul într-un copil obez).

Care sunt soluţiile pentru lipsa poftei de mâncare a copilui?

1. Află care sunt alimentele preferate ale puiului tău şi prepară-i doar mâncăruri pe gustul său
Dacă este suficient de mare, copilul îţi poate spune dacă nu este mulţumit de gustul unui anumit preparat sau dacă s-a plictisit de o anumită mâncare pe care i-o prepari prea des.

În timp ce unii copii se mulţumesc să mănânce acelaşi meniu luni de zile, alţii au nevoie de ceva nou zilnic sau preferă să fie serviţi de aceeaşi persoană la fiecare masă. De asemenea, unii copii preferă porţii mari şi mănâncă de 2-3 ori pe zi, iar alţii vor să ia masă în aceeaşi farfurie sau castronel şi să mănânce numai cu tacâmurile preferate.

2. Nu trebuie impus nimic copilului – Orice hrană luată pasiv este prost asimilată
lipsamancare
A forţa un copil să mănânce pentru că aşa face odrasla vecinului poate duce la lipsa poftei de mâncare, discomfort abdominal, tulburări de somn şi chiar tulburări de comportament. De aceea, a sili un copil să mănânce este o greşeală gravă, mai ales dacă mesele sunt foarte dese.

Lipsa poftei de mâncare la bebeluşii mai mari este determinată cel mai frecvent de obligarea copilului să mănânce, aşa că acest obicei dăunător trebuie să dispară din familie.

3. Un copil mofturos poate mânca tot dacă este luat cu frumosul
Dacă ai de-a face cu un copil foarte mic, este posibil ca acesta să fie doar răsfăţat şi mofturos.
Pentru a-l convinge să mănânce poţi să îi cânţi, să te joci cu mâncarea sau să îi distragi atenţia, folosind un ton blând.

Cu răbdare, lipsa poftei de mâncare poate fi învinsă, dacă nu există vreun motiv ascuns la mijloc, cum ar fi o boală.

4. Porţii mici servite în bol, căniţă sau farfurie
Atunci când copilul vede că mâncarea din farfurie dispare în câteva minute, devine atât de încântat de micul succes înregistrat, încât este posibil să mai ceară o porţie. De aceea, a-i servi o farfurie mai mică de mâncare este uneori o soluţie mult mai inspirată decât a-i umple castronul cu mâncare.

În al doilea caz, copilul se va simţi descurajat şi panicat că are de mâncat atât de mult, de aceea va exista tentaţia să lase jumătate de porţie în farfurie.

5. Mese consistente şi regulate
Oferite în cantităţi specifice vârstei fiecărui copil, porţiile de mâncare trebuie să fie consistente şi date la ore fixe, în aşa fel încât un copil să nu fie îndopat din oră în oră, dar nici înfometat.

Şi pentru că mai importantă este calitatea decât cantitatea, meniul copilului sănătos trebuie format din alimente cât mai divers colorate, bogate în substanţe nutritive, dar şi în proteine.

6. Fără dulciuri şi snacks-uri între mese
faradulciuri
O altă cauză pentru lipsa poftei de mâncare este legată de faptul că micuţul consumă dulciuri sau tot felul de gustări între mese, iar acest lucru îi afectează programul său normal de nutriţie.

Încearcă să nu îi mai oferi gustări săţioase în timpul zilei şi obişnuieşte-l cu rutina meselor în familie.

7. Fără critici la masă
Un copil care stă mult la masă, mestecă greu carnea sau este continuu preocupat de ceva, este adesea criticat, mai ales dacă trebuie să se pregătească de grădiniţă sau de şcoală.

În acest sens, psihologii recomandă ca părinţii să nu le reproşeze odraslelor că pierd vremea la masă, ci să îi încurajeze să termine mai repede ce au în farfurie. La sfârşit un simplu “Bravo” face minuni dacă este rostit cu entuziasm.

8. Copilul trebuie să fie independent
Pentru ca lucrurile să decurgă conform planurilor, un copil trebuie obişnuit de la o vârstă fragedă să ţină în mână linguriţa.

Altfel, dacă sunt hrăniţi constant de adulţi, copiii capătă tot mai greu abilitatea de a mânca singuri, iar tendinţa de a mânca independent de ceilalţi este întârziată.

9. Obişnuieşte-l treptat cu persoane străine
Atunci când mama este nevoită să plece la serviciu sau copilul merge la o grădiniţă cu program prelungit, până ca cel mic să se obişnuiască cu noile schimbări din viaţa sa, este posibil să mănânce mai puţin şi chiar să refuze hrana.

El trebuie obişnuit pas cu pas cu persoanele străine şi cu cât este învăţat să socializeze de la o vârstă mai fragedă, cu atât bebeluşul va accepta mai uşor să mănânce cu străinii acasă sau la grădiniţă.

10. Mâncare cu aspect apetisant
mancarefunny
De la fructele aşezate în farfurie în formă de palmieri, până la micul dejun format din ouă fierte, roşii sau măsline în formă de ciupercuţe sau omuleţi de zăpadă, o bună gospodină îi poate stimula pe copii vizual şi olfactiv să consume hrana, fără mari dificultăţi.

Secretul este ca micuţilor să li se ofere hrană de calitate, bogată din punct de vedere nutritiv, pentru a ţine deoparte anemia şi alte afecţiuni care le pot slăbi sistemul imunitar şi conduc la lipsa poftei de mâncare.

11. Mediul familial influenţează apetitul şi dispoziţia copilului
Masa trebuie să fie un moment plăcut, de destindere pentru cel mic. Dar, pe măsură ce creşte, apetitul copilului este influenţat de relaţiile cu cei din jur, dar şi de alţi factori psihologici.

De aceea o atmosferă în familie lipsită de tensiune, un program de masă şi de somn regulat îl va ajuta pe cel mic să mănânce bine. Pe de altă parte, dacă nu a fost scos afară şi în familie au avut loc certuri, copilul se simte nervos, nu mănâncă bine şi are tulburări de somn.

12. Află dacă suferă de vreo boală
Dacă niciuna dintre metodele anterioare nu funcţionează, este posibil ca problema să fie ceva mai serioasă (micuţul poate suferi de anemie, malnutriţie, tulburări metabolice sau paraziţi intestinali).

Medicul specialist este singurul în măsură să depisteze cauzele reale ale lipsei poftei de mâncare a copilului şi să recomande, după caz, tratamentul potrivit bazat pe medicaţie şi suplimente alimentare care stimulează apetitul.

Pe cât posibil, micuţul nu va fi invadat cu antibiotice şi alte substanţe nocive care distrug flora intestinală şi provoacă turbulenţe în organism.

Un copil care mănâncă bine are toate şansele să fie sănătos şi să crească bine, să fie mereu activ.

Şi pentru că el este o mică personalitate, care pofteşte să mănânce anumite lucruri, asemeni părinţilor săi, aceştia trebuie să îi respecte gusturile şi preferinţele culinare şi să îi servească din când în când felurile de mâncare favorite, pentru ca ora mesei să fie un motiv de bucurie pentru toată familia.

Dezvoltatea limbajului la copilul de 2-3 ani

bebe_limbajDezvoltarea limbajului la copii cunoaşte un progres rapid între 2 şi 3 ani.
În acest timp copiii îşi îmbogăţesc vocabularul cu o mulţime de cuvinte noi, ei formează propoziţii simple şi complexe şi încep să înţeleagă sensul diferitelor expresii, chiar dacă nu pot verbaliza toate noţiunile însuşite. Continuarea

Ghidul părinţilor: cele mai eficiente metode pentru a motiva un copil leneş

bebelenesNu o dată educatorii sau profesorii au spus despre copilul tău că are potenţial şi poate obţine rezultate mai bune la învăţătură, dar că nu îşi dă îndeajuns de mult silinţa.

Vorba aceea – “brânză bună in burduf de câine”! Ceea ce îţi rămâne de făcut într-o asemenea ipoteză este să cauţi diverse metode de a-ţi motiva copilul să înveţe, astfel încât să aibă sentimentul de împlinire şi totul să se concretizeze în rezultate concrete la şcoală. Continuarea

Prima Aniversare a Bebeluşului – Cum să Organizezi Petrecerea Perfectă

babypartyDe regulă, la români aniversarea primului an de viaţă a bebeluşului coincide cu obiceiul tăierii moţului la băieţei (sau ruperea turtei la fetiţe). Indiferent dacă vei respecta sau nu această practică, dar ţi-ai propus să ai alături câţiva oameni dragi cu care să te bucuri de primul anişor al puiului tău, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi pentru ca petrecerea să fie una reuşită. Continuarea

Ghid Alegere Carucior