Deprinderea bunelor maniere la copiii mici

1 Flares 1 Flares ×

bune_maniereNu este niciodată prea devreme pentru a preda celor mici bunele maniere.

Chiar şi copiii care nu pot vorbi pot învăţa să comunice cu ceilalţi prin semne şi mimică.

Dacă salutul este prima lecţie deprinsă de cei mici, împreună cu „iartă-mă”, „poftim” şi „mulţumesc”, la fel de important pentru copii este să înveţe cum să dăruiască şi să facă schimb de jucării.

Ca orice învăţătură, deprinderea bunelor maniere la copiii mici nu este uşor de gestionat, însă, cu răbdare şi încurajări repetate, chiar şi copiii aflaţi la vârste fragede pot învăţa primele reguli sociale.

Iată câteva sfaturi de succes pe care orice părinte trebuie să le aplice pe proprii copii atunci când îi învaţă bunele maniere.

Începe cu două sau trei cuvinte frumoase, cum ar fi “te rog”, “mulțumesc” și “mă scuzați” și apoi adaugă pe listă mai multe expresii pe măsură ce copilul începe să înțeleagă sensul cuvintelor.

Copiii care nu pot încă să se exprime verbal şi nu sunt în măsură să comunice aceste cuvinte, pot învăţa şi reda fiecare cuvânt prin intermediul gesturilor sau punând degeţelul pe autocolante care sugerează regulile de politeţe.

De exemplu, atunci când spui “te rog”, întăreşte cuvântul exprimat verbal printr-un semn şi sugerează-i copilului să te imite.

Repetând această formulă de mai multe ori, copilul tău va înţelege că, ori de câte ori doreşte ceva, mai întâi trebuie să schiţeze printr-un gest sensul cuvintelor „te rog” pentru ca solicitarea să fie dusă până la capăt.

Fii insistentă şi consistentă până la capăt
Acest lucru înseamnă că o dată ce te-ai apucat să îl înveţi despre bunele maniere pe copilul tău, repetă fiecare lecţie importantă de câteva ori pe zi.

De abia când te-ai asigurat că cel mic şi-a învăţat lecţia predată, treci la o nouă formulă de politeţe.

Repetă formulele de politeţe împreună cu un adult
Pentru ca cel mic să îşi însuşească mai uşor regulile de politeţe, nu strică niciodată să îşi audă părinţii folosind un „te rog” sau un „mulţumesc” în timpul mesei.

Fii modelul copilului tău
Copilul reflectă modul în care acţonează părinţii săi, de aceea este bine să fii un bun exemplu pentru copilul tău dacă doreşti să îi modelezi comportamentul şi limbajul celui mic.

Începe prima lecţie despre bunele maniere de la 6 luni
Pune în practică regulile unui comportament civilizat cât mai devreme.

Învăţându-l pe copilul tău de la o vârstă fragedă bunele maniere, vei avea mai târziu multe satisfacţii în calitate de părinte.

Reclama

4 păreri la “Deprinderea bunelor maniere la copiii mici

  1. Bunele maniere sunt esentiale pentru convietuirea in societate. Cu cat copilul si le insuseste mai devreme, cu atat mai bine. Citind articolele de pe Babyplus, putem invata lucruri care ni se par neinsemnate la un moment dat, dar care conteaza foarte mult!

  2. Imi place articolul si cred ca ar trebui promovat acest tip de articole pentru ca este necesar ca, in aceasta societate tot mai haotica, sa avem pozibilitatea de a ne informa cu privire la cum este corect sa educam un copil. Si, intr-adevar, cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>