Icterul la nou-născuţi – tot ce trebuie să ştii despre această afecţiune

0 Flares 0 Flares ×

Deşi icterul este catalogat ca fiind o afecţiune normală la bebeluşi, ce apare în primele zile de viaţă ale acestora, există şi cazuri mai severe, în care se impune spitalizarea prelungită.

Ce este icterul?
Această afecţiune apare la nou-născuţi (cam 50% dintre aceştia fac icter in primele zile după naştere) şi se referă la colorarea pielii bebeluşului în galben.
Culoarea galbenă a pielii se datorează bilirubinei, un produs secundar ce apare în urma descompunerii globulelor roşii din sânge.
Explicaţia este că ficatul bebeluşului, imatur fiind, este lent în prelucrarea bilirubinei. Vezi aici mai multe detalii.

Icterul apare, de regulă, în cea de-a doua zi de şedere în maternitate şi dispare cam după două-trei săptămâni; dacă durată este una mai mare, se recomandă intervenţia medicului specialist, care trebuie să facă investigaţiile necesare.
Formele uşoare de icter dispar de la sine, fără administrarea unei medicaţii speciale.

Care sunt simptomele unui bebeluş cu icter:

  • pielea are culoarea galbenă
  • culoarea albă de la nivelul ochilor capătă, la rândul său, o tentă galbenă
  • bebeluşul prezintă o permanentă stare de somnolenţă

Ce trebuie să facă mămicile pentru ca icterul bebeluşului să treacă mai repede:

  • să alăpteze nou-născutul imediat după naştere, deoarece colostrul pe care îl secretă glandele mamare este eficient în eliminarea meconiului prin intermediul scaunului (odată cu acesta va fi eliminată şi bilirubina)
  • să evite introducerea în alimentaţia nou-născutului apa sau formula de lapte, cel puţin în primele zile de naştere
  • să apeleze la tratamentul cu fototerapie (această terapie presupune folosirea unei lumini fluorescente cu ajutorul căreia organismul nou-născutului reuşeşte să elimine excesul de bilirubină).

Care sunt riscurile ce apar în cazul icterului prelungit
După cum aminteam anterior, după perioada maxim admisă de trei săptămâni, se vorbeşte de o forma gravă de icter, în care se impune intervenţia medicului.

De regulă, icterul prelungit este întâlnit la bebeluşii ce s-au născut cu o greutate mică sau la cei prematuri. Riscurile nu sunt deloc de neglijat, întrucât demonstreză debutul unor afecţiuni ale ficatului. Prezenţa acestuia poate deci să genereze o stare hepatică critică.

Simptomatologia icterului prelungit poate fi strâns legată de hipertiroidism, boli metabolice, atrezie biliară sau hepatită neonatală.

Nu evitaţi să va adresaţi medicului specialist, care să desfăşoare investigaţii de specialitate şi să prescrie tratamentul adecvat.

Voi v-aţi confruntat cu această problemă? Ce sfaturi aveţi pentru mămicile aflate la început de drum sau pentru viitoarele mămici?

Reclama

4 păreri la “Icterul la nou-născuţi – tot ce trebuie să ştii despre această afecţiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>