1.1 Ghidul complet în alegerea căruciorului pentru copil

Ghid carucior

Un copil este de fiecare dată o binecuvântare pentru orice părinte, iar pentru creşterea şi îngrijirea lui cei mai mulţi dintre noi vrem să îi oferim tot ce e mai bun!

Cu siguranţă aţi întâmpinat bătăi de cap la alegerea unor articole de îmbrăcăminte, a unor accesorii pentru siguranţa bebeluşului, pentru sănătatea, dar şi pentru divertismentul celui mic.

Însă, fără îndoială, cea mai mare bătaie de cap o oferă alegerea căruciorului ideal!!
De ce? Pentru că acesta trebuie să îndeplinească o serie largă de cerinţe ce satisfac nu numai confortul bebeluşului, dar şi al părinţilor în manevrarea acestuia.

Iată ce vom dezbate în acest ghidAm împărţit acest ghid în două părţi, după cum urmează:
Principale caracteristici si accesorii utile

Nu cumpăraţi un cărucior până nu aţi analizat complet toate avantajele pe care acesta trebuie să le ofere precum şi multe alte detalii pe care le vom împărtăşi cu atenţie în cele ce urmează. Să începem :)

Plierea caruciorului

Plierea carucioruluiUnul din cele mai „râvnite” detalii ale cărucioarelor este plierea cu o singură mână, sau mai exact: plierea tip umbrelă.
Aceasta oferă marele avantaj al mămicilor de a-şi putea ţine copilul în braţe iar cu o singură mână şi în doar câteva secunde să plieze căruciorul şi să îl transporte sau depoziteze cu uşurinţă.

Dacă în plimbările de zi cu zi trebuie să includeţi şi mersul cu autobuzul, tramvaiul, metroul, atunci trebuie fără îndoială să analizaţi aspectele unui cărucior uşor, rapid de pliat şi de asemenea cu dimensiuni reduse la pliere pentru ca ceilalţi călători să nu fie incomodaţi de prezenţa căruciorului dvs.

Totodată, există anumite tipuri de cărucioare care nu se pliază tip umbrelă, dar care se pliază la fel de uşor şi rapid cu o singură mână (Ex: Căruciorul Noa – Maxi Cosi)

Convenabile sunt şi cărucioarele care odată pliate stau în poziţie verticală, însă trebuie să evitaţi să îl depozitaţi într-un loc accesibil copilului.

! De asemenea, asiguraţi-vă de fiecare dată că cel mic nu se află lângă cărucior atunci când îl desfaceţi sau îl pliaţi. Mulţi copii au fost răniţi în astfel de cazuri!

 

Centurile de siguranta

Centuri de siguranta

Unul din cele mai importante aspecte îl reprezintă siguranţa copilului, iar la acest capitol - centurile de siguranţă joacă rolul principal.

O centură de siguranţă în 5 puncte va oferi cea mai mare măsură de siguranţă bebeluşului, iar aceasta trebuie să fie neapărat reglabilă pentru a se adapta creşterii copilului.

Centura de siguranţă în 5 puncte reprezintă până în momentul de faţă cea mai sigură soluţie pentru protejarea celui mic în timpul plimbării. Aceasta susţine copilul de deasupra umerilor, la talie şi între picioare şi astfel împiedică bebeluşul să alunece şi să cadă din cărucior.

Este mai bună decât cea în 3 puncte care susţine doar partea inferioară a corpului. Fixarea în 5 puncte este recomandată şi pentru scaunele de maşină şi scaunele pentru masă totodată.

Nu uitaţi să căutaţi sisteme de siguranţă care pot fi manevrate cu uşurinţă de către părinţi, dar care nu pot fi desfăcute la fel de uşor de către copii.

Curelele trebuiesc să fie ajustabile, pentru ca cel mic să nu fie incomodat şi prea limitat în mişcare însă nici prea largi pentru ca el să rişte să cadă. Acestea trebuiesc ajustate pentru a oferi pe lângă siguranţă şi un plus de confort copilului.

Rabatarea spatarului

Rabatarea spatarului 1

Căruciorul ideal va avea şi spătarul reglabil în numeroase poziţii: de la orizontal pentru ca bebeluşul să poată dormi şi până la poziţia de şezut, când acesta creşte.
Totodată, pe măsură ce creşte, va avea nevoie şi de suport reglabil pentru picioruşe, un aspect de nelipsit pentru confortul copilului.

Din moment ce nou născuţii nu îşi pot susţine capul şi nu pot sta în şezut singurei, au nevoie de un cărucior care să le permită să stea întinşi pe spate în primele luni sau unul la care să se poată ataşa o scoică auto de 0-13 kg sau un landou.

! Nu puneţi niciodată un nou născut într-un cărucior al cărui spătar nu se rabatează până la poziţia orizontală pentru că în astfel de situaţii, bebeluşii care nu îşi pot susţine poziţia capului riscă să se asfixieze din cauza faptului că respiraţia se limitează!

Toate modelele de cărucioare pentru nou-născuţi sau sugari trebuie neapărat să permită închiderea completă a spaţiului pentru picioare astfel încât bebeluşul să nu poată aluneca prin el.

Deşi poate pentru unii nu pare relevant, din nefericire, din 1995 şi până în 2008 s-au înregistrat 10 decese ale copiilor care au alunecat prin acele spaţii, ajungând să se sugrume.

Rabatarea spatarului 2

Porţiunea de închidere trebuie să fie dintr-un material rezistent care să susţină cel puţin greutatea copilului, mai ales dacă acesta este mai agitat.

În mod normal, un cărucior cu spaţii pentru picioare care nu pot fi închise, nu trebuie să includă opţiunea de rabatare a spătarului până la poziţia de şezut şi chiar dacă înclinarea acestuia este parţială, bebeluşul încă trebuie asigurat foarte bine cu centurile de siguranţă – cu închidere în 5 puncte!

Un suport reglabil pentru picioare îl ajută pe cel mic să stea mai confortabil în cărucior fără ca picioarele să îi atârne, însă unele sunt poziţionate atât de jos încât sunt utile doar când copilul creşte. Totuşi, sunt anumite modele care au suportul pentru picioare reglabil pe diferite înălţimi pentru că orice copil să stea comod.

Printre altele, verificaţi marginea din faţă a scaunului de cărucior, deoarece aceasta trebuie să fie suficient de moale încât să nu preseze zona din spatele genunchilor sau a picioruşelor celui mic.

 

Franele rotilor

Franele rotilor

Un alt aspect destul de important îl constituie blocarea roţilor, pentru ca mămicile să fie sigure că atunci când fac o oprire, căruciorul nu o va lua „la fugă”.

Toate cărucioarele sunt prevăzute cu frâne de „parcare” menite să împiedice căruciorul să plece din loc atunci când v-aţi oprit.

Multe din cărucioarele de jogging au chiar o frână de mâna care încetineşte sau opreşte căruciorul.

Frânele rezistente sunt unele din cele mai importante elemente în siguranţă copilului tău. Unele modele de cărucioare au frâne prevăzute cu zimţi de plastic care se prind în pinioanele roţilor din spate.

La câteva din cărucioarele tradiţionale, tip umbrelă sau cărucioarele 2 în 1, frâna este legată de ambele roţi din spate şi se activează cu o singură mişcare. La unele însă, fiecare roată dispune de frână proprie.

Cel mai important este ca aceste piedici sau frâne să fie cât mai vizibile (de preferat colorate în roşu) şi foarte uşor de acţionat.

Manerul caruciorului

Manerul caruciorului

Părinţii ar trebui să ţină cont de acest detaliu care îi vizează exclusiv!

Cărucioarele pot fi mai înalte sau mai joase, în funcţie de modelul ales, însă pentru a fi manevrat cu uşurinţă de către părinţi, acesta trebuie să fie dotat cu mânere reglabile pe înălţime.

Cărucioarele pot dispune de mânere căptuşite sau la unele modele mai scumpe, pot fi capitonate cu materiale groase.

Mânerele ajustabile pot fi extinse sau au unghi diferit de reglare pentru ca toate persoanele de înălţimi diferite să îl manevreze cu uşurinţă.

Mânerele reversibile la unele modele se „petrec” peste cărucior şi se fixează în poziţia respectivă, schimbând astfel direcţia de vizualizare a copilului.

Aşadar, dacă doriţi să achiziţionaţi un cărucior cu mânere reverisbile, acesta nu mai trebuie să aibă şi şezutul reversibil.

 

Cosul de cumparaturi

Cosul de cumparaturi

Locurile pentru depozitarea obiectelor şi lucrurilor folositoare bebeluşului şi mămicii nu trebuie să lipsească. Fie că este din plasă, un alt material textil sau sub formă de cutie metalică, coşul de cumpărături trebuie să aibă dimensiuni optime, astfel încât să fie suficient de încăpător pentru strictul necesar plimbării, însă în acelaşi timp să nu fie nici prea mare astfel încât să îngreuneze căruciorul.

Un coş de cumpărături sau depozitare spaţios şi uşor accesibil sub cărucior vă va face misiunea cu copilul mult mai uşoară. Însă, evident că dimensiunile acestor coşuri diferă de la cărucior la cărucior. Alegeţi unul care să fie cel puţin la fel de mare ca un săculeţ de scutece.

Un alt sfat este: dacă optaţi pentru un cărucior cu spătar rabatabil, asiguraţi-vă că ajungeţi cu uşurinţă la coş, chiar şi atunci când spătarul este înclinat complet la orizontală.

De asemenea, înainte de a cumpăra un cărucior, apăsaţi cu mâna pe coşul de depozitare pentru a verifica dacă atinge solul când este încărcat.

Suportul pentru biberon

Suportul pentru biberon

Cine nu aleargă după eficientele suporturi pentru pahare şi biberoane?

Ele reprezinta un avantaj binevenit, ! insa nu uitati sa tineti departe de copil bauturile fierbinti!

Un suport pentru biberon ataşat la mânerul părinţilor este util din prisma faptului că este la îndemână dvs. şi nu trebuie să opriţi căruciorul şi să îl luaţi din coşul de cumpărături.

În acelaşi timp, se întâmplă accidental ca biberonul sau sticluţa să nu fie închise suficient de bine, iar depozitarea acestuia în suportul special vertical să impidice vărsarea conţinutului.

 

Greutatea si stabilitatea caruciorului

Acest aspect are atât părţi pozitive cât şi părţi negative, astfel că: un cărucior uşor, după cum am menţionat mai sus, este ideal în plimbări scurte, rapide, în spaţii aglomerate şi în plus este ideal pentru ca mămica să poată de asemenea să îl transporte când este pliat.

Însă diverse modele de cărucioare uşoare pot avea şi un defect – stabilitatea!

Având o greutate redusă, acestea riscă să îşi piardă cu uşurinţă echilibrul şi poziţia fixă, riscând să fie răsturnat cu uşurinţă atât de greutatea copilului cât şi dacă pe mânerul acestuia a fost agăţată o geantă pentru scutece şi accesorii.

Un cărucior greu, poate fi mai dificil de transportat, depozitat (pentru că implicit este mai mare), însă cu siguranţă nu implică riscul răsturnării, având graţie greutăţii o stabilitate foarte bună.

Tipuri de roti

Roti Carucior

Un rol important într-o plimbare lină şi relaxantă îl joacă tipurile de roţi care în funcţie de model şi mărime oferă avantaje sau poate chiar dezavantaje.

Roţile mari îl vor ajuta pe cel mic să se bucure de o plimbare relaxantă, fără să fie incomodat de un teren mai puţin plat care să îi pună în „pericol” somnul.

Un cărucior cu roţi solide este de multe ori mai căutat decât cel cu anvelope cu aer. Însă sunt şi părinţi care preferă mai mult caruciorele de jogging care sunt prevăzute cu roţi mari, robuste, cu aspect de off-road. Acest tip de roţi ajută la o manevrare mai uşoară a căruciorului în curbe, pe suprafeţe neregulate, dacă optaţi pentru plimbări în natură, la pădure sau la iarbă verde.

Ele sunt mai uşor de împins însă dacă roata din faţă nu este pivotantă, acestea vă pot da dureri de cap în spaţiile aglomerate. O opţiune bună este ca roata sau roţile din faţă să fie pivotante dar totodată să includă şi opţiunea de fixare a acestora.

Un dezavantaj al roţilor mari este că ocupă destul de mult spaţiu în portbagajul maşinii. Dacă vă place senzaţia pe care o oferă manevrarea unui cărucior cu roţi mari, ar trebui să luaţi în calcul verificarea constantă a presiunii roţilor, pentru că acesta poate fi un aspect care vă poate da peste cap toată plimbarea. Roti dubleNu va doriţi ca în mijlocul plimbării să observaţi că roţile s-au dezumflat, nu-i aşa?

Unele cărucioare de jogging au roata dublă în faţă ceea ce oferă un plus în manevrarea în curbe sau zone mai puţin spaţioase.

Multe cărucioare, indiferent de preţ sau de model, au anumite tipuri de suspensii care absorb şocurile, acestea fiind arcuri acoperite lângă mecanismul roţilor. Suspensiile de calitate oferă o plimbare lină, liniştită, însă unele suspensii prea „accentuate” pot îngreuna puţin manevrea căruciorului.

! Nu ezitaţi ca înainte de cumpărare, să plimbaţi puţin căruciorul prin magazin pentru a descoperi gradul de manevrabilitate.

 

Husele caruciorului

Un aspect absolut necesar îl reprezintă curăţarea husei căruciorului. Pentru că inevitabil, cărucioarele se murdăresc de la mâncarea bebeluşului, dulciuri sau chiar praf, este ideal ca husa să se poată scoate pentru a fi spălată şi astfel căruciorul să arate mereu ca nou!

Astăzi, gama de materiale, ţesături şi imprimeuri pentru husele cărucioarelor este mai mare ca niciodată aşa că nu veţi întâlni piedici în a găsi um model exact pe stilul vostru. Reţineţi însă că veţi avea nevoie de un material care să se şteargă rapid şi uşor de inevitabilele urme de mâncare ale bebeluşului.

Cel mai bine însă ar fi să găsiţi un model care să permită să aruncaţi husa în întregime în maşina de spălat, dar pentru asta trebuie să vă asiguraţi că materialul este unul de calitate care nu se va decolora, micşora sau cuta în urma spălării.

! Căutaţi cu atenţie huse detaşabile şi instrucţiunile acestora de spălare înainte de a cumpăra căruciorul.

Un alt sfat ar fi să vă asiguraţi că aveţi şi instrucţiuni de reataşare a husei şi celorlalte elemente detaşabile, pentru că puteţi avea adevărate bătăi de cap cu undele modele de cărucioare când puneţi husa înapoi.

Dimensiuni la pliere

Un alt aspect demn de luat în calcul este bineînţeles, dimensiunea căruciorului atunci când este pliat. Trebuie să analizaţi cu atenţie acest aspect, pentru că după caz, căruciorul trebuie să încapă în lift, în special dacă locuiţi la un etaj mai înalt, deoarece cu siguranţă nu doriţi să trageţi pe scări câteva etaje greutatea căruciorului în timp ce ţineţi copilul şi eventual alte accesorii în braţe.

Dacă dispuneţi de un automobil, asiguraţi-vă că orice tip de cărucior veţi alege, acesta va încape fără dificultate în portbagaj. Şi mai gândiţi-vă şi la locul din casă în care va fi depozitat...

Aveţi spaţiul necesar pentru a-l depozita în dulap, într-ul loc mai ferit de cel mic? Dacă nu, gândiţi-vă că un cărucior pliat în hol ar putea fi o problemă pentru un bebeluş curios!

 

Tavita frontala

Tavita

Cărucioarele includ adesea tăviţe unde copiii îşi pot odihni braţele sau poate fi ţinută mâncarea sau micile jucării (asta desigur, până când sunt azvârlite de-a dreptul de bebeluşii jucăuşi).

Unele modele sunt prevăzute doar cu bară de siguranţă, tăviţa lipsind cu desăvârşire. Orice cărucior ar trebuie să aibă atât bară cât şi tăviţă detaşabile complet sau măcar parţial, pentru ca mămică să îl poată scoate şi pune cu uşurinţă pe cel mic în cărucior, pentru a putea fi spălată mai bine, şi totodată pentru o pliere mai uşoară a căruciorului.

Dacă tăviţa vine la pachet cu jucărioare, asiguraţi-vă că sunt bine ataşate şi nu uitaţi să le verificaţi mărimea, să nu fie prea mici! ! Au fost câteva cărucioare retrase de pe piaţă internaţională din cauza faptului că micile piese componente sau jucării ataşate reprezentau un pericol de sufocare.

! Ţineţi minte: nici o jucărie sau parte a unei jucării nu trebuie să fie atât de mică încât bebeluşul să o poată înghiţi!

Câteva modele de cărucioare au tavă pentru pahare şi sticle poziţionată în preajma mânerului părinţilor, aşadar pot fi prevăzute şi cu diferite compartimente pentru chei, telefoane şi alte mici obiecte.

Dacă aţi cumpărat un cărucior care nu dispune de această „tavă a părinţilor”, puteţi oricând achiziţiona în locul ei modele de genţi care se ataşează în spatele căruciorului şi care sunt la fel de utile.

Copertina si saculetul pentru picioare

Capotina

Un alt „must-have” pentru protejarea copilului tău este capotina/copertină, în special pe vremea foarte însorită dar şi instabilă.

Deşi în mare parte sunt elemente simple, o bucată de material pusă pe o ramă metalică, capotinele vin în versiuni care atunci când sunt trase acoperă aproape în întregime partea frontală a bebeluşului. Aşadar, cu acest tip de accesoriu, aproape că nu mai e nevoie de protecţie separată de ploaie sau de umbreluţă pentru protejeare de razele solare.

Unele capotine includ o mică fereastră prin care părintele poate „trage cu ochiul” la cel mic în timpul plimbărilor. Această fereastră este un detaliu destul de simpatic şi vă veţi folosi de el mai mult decât credeţi.

Protectie picioareNumeroase cărucioare includ protecţia pentru picioare care este fabricată din acelaşi material ca şi restul căruciorului şi este de nelipsit în sezoanele reci.

Acest săculeţ pentru picioare este cu siguranţă un element care nu trebuie omis, pentru că îi oferă bebeluşului căldură de care are nevoie în plimbările pe vreme rece.

Dacă modelul de cărucior ales nu include şi protecţia pentru picioare, puteţi cumpăra separat astfel de accesorii. Multe dintre ele arată că nişte saci de dormit în miniatură.

 

Manevrarea caruciorului

Pentru ca un cărucior să fie uşor de manevrat, trebuie să se ţină cont de câteva dintre aspectele mai sus menţionate şi anume: tipurile de roţi, tipul de mâner, greutatea şi nu în ultimul rând, mărimea căruciorului.

Cu siguranţă cărucioarele de mici dimensiuni sunt cel mai uşor de împins, însă şi numeroase tipuri de cărucioare voluminoase se pot manevra cu uşurinţă dacă dispun de caracteristicile necesare.

Un cărucior cu roţi mari de cauciuc cum sunt cărucioarele de jogging sunt uşor de împins dacă ieşiţi la plimbări mai lungi, dacă maşina este suficient de încăpătoare pentru ele, însă aceste cărucioare destul de mari şi greoaie de altfel, pot fi greu de utilizat în transportul public.

În afara faptului că aceste cărucioare masive şi de jogging absorb cu succes şocurile cauzate de terenurile mai dure, ele vin de obicei în format cu trei roţi şi un scaun pentru bebeluş care îi oferă mai mult sprijin şi susţinere decât cărucioarele tip umbrelă, datorită tipului de activitate pentru care au fost concepute.

Aşadar, dacă traseul vostru se intersectează cu drumuri nepavate, iarbă sau chiar zăpadă, un model de cărucior cu roţi mari este alegerea ideală. În aceste circumstanţe, un cărucior cu roţi mici de plastic va fi dificil de manevrat şi împins şi îi va da totodată bebeluşului un grad ridicat de disconfort.

O mămică a fost întrebată:
"Care ar fi sfatul ei pentru părinţii în căutarea căruciorului ideal?"

Răspunsul ei a fost: "Căutaţi un cărucior care să nu fie prea greu astfel încât mămică să nu se poată descurca singură cu el. Este important ca mămică să poată cară căruciorul în timp ce cară scutecele şi ţine bebeluşul în braţe."

De asemenea, ea recomandă un cărucior care să se poată plia şi deschide folosind o singură mână, pentru că de cele mai multe ori nu veţi avea disponibile ambele mâini!

Chiar dacă achiziţionaţi un cărucior uşor, frumos şi modern, tot veţi fi puşi în situaţia de a avea nevoie şi de accesorii precum: parasolare, huse pentru ploaie, huse pentru ţânţari, un coş de cumpărături mai încăpător şi multe altele.

Dacă căruciorul pe care îl doriţi nu include accesoriile mai sus menţionate, asiguraţi-vă că include măcar utilul suport pentru biberon, mânere reglabile şi de ce nu - un mic compartiment pentru telefonul mobil (la fel de util şi nelipsit în zilele noastre).

Când vă aflaţi într-un magazin de cărucioare, încercaţi să împingeţi câteva dintre ele pentru a vedea cu care vă acomodaţi mai bine, pentru că în final, atât Dvs. cât şi copilul, veţi petrece mult timp cu căruciorul iar "alesul" trebuie să îl adoraţi pur şi simplu!

După cum puteţi observa, preţurile cărucioarelor diferă şi se întind de la 200-300 lei şi până la 4000 sau mai sus.
De ce aceste variaţii de sume? Ei bine, deoarece sunt câteva detalii care conduc preţul:

• Majoritatea cărucioarelor scumpe au de obicei la bază structura din aluminiu de calitate superioară, sunt uşoare, ceea ce le face mai simplu de manevrat şi depozitat.

• Un alt motiv ar fi acela că vă oferă mai multe opţiuni când vine vorba de alegerea materialului, de dotări extravagante, de o etichetă de designer şi oferă de asemenea mai toate accesoriile necesare: săculeţi de picioare, huse de ploaie, perniţe reductoare, s.a.m.d.

Însă dacă lăsăm deoparte capriciile, putem găsi la preţuri mai mult decât avantajoase produse care îmbină numeroase caracteristici cât se poate de utile şi anume: mânere reglabile, posibilitatea de mutare a scaunului cu faţa sau cu spatele, pliere cu o singură mână, multiple poziţii de înclinare sau chiar module cu 2 sau 3 piese: cărucioare 2 în 1 sau sisteme complete 3 în 1.
Unele din acestea rezultă a fi atât de rezistente şi durabile încât pot folosite de la copil la copil.

! Aşa că ţineţi minte: un preţ mai mic nu înseamnă neapărat o calitate mai redusă!

 

În a 2-a parte a ghidului vom prezenta scurte păreri pro şi contra,
despre tipurile de cărucioare existente pe piaţă:

Variante de carucioare ▶

 


sus